Hypotheek aanvragen? Zo werkt dat
7 april '23
Luuk Willems is als financieel adviseur nieuwbouw bij Rabobank dagelijks in contact met klanten om hen zo goed mogelijk te begeleiden in het koopproces van een nieuwbouwwoning. Hij neemt ons mee in zijn financiële wereld en deelt zijn tips & tricks! Dit keer over het vraagstuk: waar moet je op letten bij het aanvragen van een hypotheek?
Wat komt er allemaal op je af?
“Het is zover: je hebt getekend voor een nieuwbouwwoning! Dankzij de financiële check had je al een goed beeld van wat financieel mogelijk is voor de aankoop van je nieuwbouwwoning. Nu je je handtekening onder de koop- en aannemersovereenkomst hebt gezet, is het tijd om de hypotheek te regelen. Wat komt er dan allemaal op je af? In het begin zijn het behoorlijk wat documenten – maar weet wel, als dat eenmaal geregeld is, kan het inrichten en indelen van je toekomstige huis gaan beginnen! Maar, eerst heeft de bank informatie van jou nodig om tot een hypotheekofferte te komen. Naast de getekende documentatie is het van belang dat je in kaart brengt wat je inkomsten en schulden zijn, maar ook informatie over je pensioen en de waarde van je eventuele huidige woning zijn van belang. Geen zorgen, als adviseur maak ik altijd een overzicht van alles wat je moet aanleveren, zodat jij het overzicht behoudt."
Offertermijn
Deze documenten kun je digitaal aanleveren, waarna een adviesgesprek volgt. Wat zijn je wensen voor de invulling van de hypotheek? Samen nemen we deze door en vervolgens draait de adviseur een offerte uit. Die offerte houdt simpel gezegd een zak met geld in dat de bank voor jou op de plank legt. Jij bent vervolgens aan zet om aan te geven wanneer het nodig is om dit geld bij de notaris te brengen. Maar, let op: dat geld ligt er niet voor eeuwig. Daar zit een offertermijn aan vast; een afgebakende periode waarin de offerte geldig is. Bij Rabobank is dat een periode van 12 maanden– en sinds vorig jaar kan dit ook naar 18 maanden worden vastgesteld omdat we zo nog meer zekerheid bij klanten kunnen bieden. Afhankelijk van jouw wensen, worden de voorwaarden vastgesteld en afhankelijk daarvan geldt een offertermijn van 12 of 18 maanden.
Dubbele woonlasten
Ben je tevreden met de offerte? Dan is het tijd om je hypotheek te tekenen. Je hypotheek gaat lopen zodra je naar de notaris gaat; het moment waarop je de woning op naam hebt staan. Je krijgt nu te maken met drie bedragen: je huidige woonlasten, je nieuwe woonlasten én de overbruggingslasten (let op: wanneer je huurt, geldt dit laatste niet). Omdat je bij nieuwbouw recht hebt op een bouwdepot, een speciale rekening bij je hypotheek waaruit je de kosten van nieuwbouw betaalt. In de praktijk betekent dit dat het bedrag van de nieuwe hypotheek van je toekomstige nieuwbouwwoning ingaat, alleen omdat de woning nog in aanbouw is kun je putten uit het bouwdepot en hiervoor ontvang je spaarrente. Dus je betaalt maandelijks rente én je ontvangt maandelijks rente. Bij het vorderen van de bouw wordt ook het rentebedrag dat je maandelijks ontvangt lager, omdat het einde bijna in zicht is.
Huidige woning verkopen
Twijfel je hoe hoog je nieuwe hypotheek moet zijn, omdat je je huidige woning nog niet hebt verkocht en je nog niet weet of en hoeveel overwaarde je kunt meenemen naar je toekomstige nieuwbouwwoning? Wij houden in de hypotheek altijd een brede marge aan op de verkoopprijs. Dus als je huis getaxeerd is op 400.000 euro, houden wij standaard 360.000 euro aan. Wil je zelf graag nog wat extra marge, omdat je bijvoorbeeld onzeker bent over de waarde van je woning, dan kan dat uiteraard. Dan proberen wij daar rekening mee te houden.
Verhuisregeling
Als je verhuist van het ene naar het andere huis, dan is het mogelijk om de huidige opzet van je hypotheek mee te nemen. Die opzet bestaat uit twee pijlers: dat is enerzijds de vorm met je fiscale verleden en anderzijds je rente. De rente mag je vaak meenemen naar je nieuwe woning. En omdat deze de laatste tijd gestegen is, is het interessant om die mee te nemen. Mijn advies is: neem met je adviseur door wat mogelijk is om je huidige hypotheekvorm mee te nemen.”
Tips
TIP 1: wacht niet te lang met het gesprek met je adviseur. Juist wanneer klanten vroeg in het traject hun financiële plaatje hebben geschetst, komen zij later niet voor verrassingen te staan.
TIP 2: veel klanten willen meerwerk vanuit eigen geld financieren, maar komen achteraf in de knel omdat zaken bijvoorbeeld duurder uitvielen. Realiseer je bij de aanvraag van een hypotheek dat het altijd makkelijker is om achteraf af te lossen, dan achteraf extra te lenen.
Hallo, ik ben Luuk!
Financieel adviseur nieuwbouw bij de Rabobank. In deze blogs help ik je op weg bij het maken van financiële keuzes voor je nieuwbouwwoning. Waar moet je aan denken en welke financiële voordelen zijn er te behalen? En hoe werkt een bouwdepot nou precies? Laat je informeren!